Składniki:
·
50 dag mąki pszennej pół na pół typ 450 i 550
·
1/3 szklanki mleka
·
1/3 szklanki wody
·
paczka drożdży instant
·
5 łyżek oleju
·
łyżeczka soli
·
łyżeczka cukru
·
mąka do podsypania
Przygotowanie:
Z przesianej mąki, soli, oleju, wody z mlekiem i drożdży wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu przykryte ściereczką, na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie znowu przez chwilę wyrabiamy ciasto i dzielimy na 9 równych części i z każdej z nich formujemy bułeczki. Uformowane z ciasta bułeczki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z bułeczek nacinamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy 20 minut góra-dół. Na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne z wodą.
Z przesianej mąki, soli, oleju, wody z mlekiem i drożdży wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu przykryte ściereczką, na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie znowu przez chwilę wyrabiamy ciasto i dzielimy na 9 równych części i z każdej z nich formujemy bułeczki. Uformowane z ciasta bułeczki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z bułeczek nacinamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy 20 minut góra-dół. Na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne z wodą.
ale fajne te bułeczki
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuń