Składniki:
· 2 szklanki mąki pszennej
· szczypta soli
· 200 g zimnego masła
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać. Dodać jajko, sól i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez ok 60 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, delikatnie podsypując stolnicę mąką. Kubkiem lub foremką do ciastek wykrawać kółka trochę większe niż średnica naszych foremek do babeczek. Foremki posmarować masłem. Wykrojonym ciastem wylepić foremki do babeczek. Przed samym pieczeniem ponownie schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Takich babeczek na wytrawnie jeszcze nie jadłyśmy :)
OdpowiedzUsuńPolecam
UsuńBardzo fajny pomysł na podanie twarożku, a jak ślicznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuńale genialne! :D idealne na wieczór <3
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki
Usuń