Babeczki wytrawne


Składniki:
·         2 szklanki mąki pszennej
·         szczypta soli
·         200 g zimnego masła
·         1 jajko

  •        serek wiejski
  •        pomidor 
  •        ogórek 
  •        rzodkiewka
  •        szczypior
  •        pieprz i sól 
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać. Dodać jajko, sól i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez ok 60 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, delikatnie podsypując stolnicę mąką. Kubkiem lub foremką do ciastek wykrawać kółka trochę większe niż średnica naszych foremek do babeczek. Foremki posmarować masłem. Wykrojonym ciastem wylepić foremki do babeczek. Przed samym pieczeniem ponownie schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Piec około 15 minut w temperaturze 180ºC lub do zarumienienia.
Nadzienie: z serka odlać śmietanę. Dodać pokrojony pomidor, ogórek ,rzodkiewkę i szczypior oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i nadziewać babeczki.


Komentarze

Prześlij komentarz