Składniki:
·
500 g ziemniaków
·
250 g mąki pszennej
·
50 g mąki ziemniaczanej
·
2 jajka
·
Sól
Farsz:
·
soczewica 250 g
·
mięso mielone z szynki 250 g
·
2 cebule
·
bułka tarta
·
przyprawy do smaku
Przygotowanie:
Farsz mięsny: Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni. Dodajemy do mięsa. Bułkę również dodajemy do mięsa. Całość doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Wszystko smażymy około 10 minut. Tak przygotowany farsz studzimy.
Farsz mięsny: Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni. Dodajemy do mięsa. Bułkę również dodajemy do mięsa. Całość doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Wszystko smażymy około 10 minut. Tak przygotowany farsz studzimy.
Farsz z soczewicy: Soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie (gotować
około 45 minut żeby była miękka). Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na
oliwie. Dodać do ostudzonej soczewicy i całość zmiksować. Doprawić do smaku przyprawami.
Knedle: Ziemniaki umyć i gotować w łupinkach. Po
ugotowaniu obrać i przepuścić przez praskę. Wymieszać z jajkami, mąką,
szczyptą soli. Z ciasta lepić wałeczki, odrywać po kawałku ciasta. Z ciasta
formować niewielkie placuszki, na środku każdego z nich umieścić wybrany farsz,
zlepić dokładnie brzegi. Knedle gotować 2–3 minuty w osolonej wodzie (licząc od
wypłynięcia na powierzchnię). My najbardziej lubimy podsmażone.
Pysznie wyglądają ☺
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuńknedle - zawsze i wszędzie :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam :)
UsuńNigdy nie podsmażałam. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńTo moje ulubione :)
UsuńPyszności, z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie :)
Usuń