Knedle z mięsem lub soczewicą


Składniki:
·         500 g ziemniaków
·         250 g mąki pszennej
·         50 g mąki ziemniaczanej
·         2 jajka
·         Sól
Farsz:
·         soczewica 250 g
·         mięso mielone z szynki 250 g
·         2 cebule
·         bułka tarta
·         przyprawy do smaku
Przygotowanie:
Farsz mięsny: Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni. Dodajemy do mięsa. Bułkę również dodajemy do mięsa. Całość doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Wszystko smażymy około 10 minut. Tak przygotowany farsz studzimy. 

Farsz z soczewicy: Soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie (gotować około 45 minut żeby była miękka). Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać do ostudzonej soczewicy i całość zmiksować. Doprawić do smaku przyprawami. 

Knedle: Ziemniaki umyć i gotować w łupinkach. Po ugotowaniu obrać i przepuścić przez praskę. Wymieszać z jajkami, mąką, szczyptą soli. Z ciasta lepić wałeczki, odrywać po kawałku ciasta. Z ciasta formować niewielkie placuszki, na środku każdego z nich umieścić wybrany farsz, zlepić dokładnie brzegi. Knedle gotować 2–3 minuty w osolonej wodzie (licząc od wypłynięcia na powierzchnię). My najbardziej lubimy podsmażone. 


Komentarze

Prześlij komentarz