Chłodnik z rzodkiewką, ogórkiem i botwinką

Składniki:
·         4 szklanki maślanki lub kefiru
·         1 szklanka wody mineralnej lub przegotowanej ( u mnie Muszynianka)
·         1 pęczek botwinki
·         1 burak
·         1 ogórek
·         1/2 pęczka rzodkiewki
·         1/2 pęczka koperku
·         2 ząbki czosnku
·         kawałek pora
·         sól i pieprz
Przygotowanie:
Botwinkę myjemy i osuszamy, siekamy drobno. Myjemy, obieramy i trzemy buraka na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewkę i ogórka siekamy w drobną kostkę. Buraki i botwinkę łączymy z kefirem lub maślanką oraz wodą, dodajemy przepuszczone przez praskę czosnek i koper. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem należy schłodzić w lodówce przez około dwie godziny. Dekorujemy porem, papryczką i roszponką.

Komentarze

Prześlij komentarz