Składniki:
·
4 szklanki maślanki lub kefiru
·
1 szklanka wody mineralnej lub
przegotowanej ( u mnie Muszynianka)
·
1 pęczek botwinki
·
1 burak
·
1 ogórek
·
1/2 pęczka rzodkiewki
·
1/2 pęczka koperku
·
2 ząbki czosnku
·
kawałek pora
·
sól i pieprz
Przygotowanie:
Botwinkę myjemy i osuszamy, siekamy drobno. Myjemy, obieramy i trzemy buraka na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewkę i ogórka siekamy w drobną kostkę. Buraki i botwinkę łączymy z kefirem lub maślanką oraz wodą, dodajemy przepuszczone przez praskę czosnek i koper. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem należy schłodzić w lodówce przez około dwie godziny. Dekorujemy porem, papryczką i roszponką.
Botwinkę myjemy i osuszamy, siekamy drobno. Myjemy, obieramy i trzemy buraka na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewkę i ogórka siekamy w drobną kostkę. Buraki i botwinkę łączymy z kefirem lub maślanką oraz wodą, dodajemy przepuszczone przez praskę czosnek i koper. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem należy schłodzić w lodówce przez około dwie godziny. Dekorujemy porem, papryczką i roszponką.
Przepiękny ma kolorek. Uwielbiam takie zupki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńPycha a kolorek to już w ogóle świetny :D
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki :)
Usuńlubimy:)
OdpowiedzUsuńbardzo, a że buraczki mam swoje to zajadamy przez całe lato:)
To tak jak ja :)
Usuń