Składniki:
·
kawałek selera
·
2 korzenie pietruszki
·
mały por najlepiej zielona część
·
brokuł
·
2 ząbki czosnku
·
2 litry bulionu warzywnego
·
mała szczypta zmielonego kminu
rzymskiego
·
sól
·
olej
·
świeżo zmielony pieprz
·
2 mozzarelle
·
kardamon
·
ulubione zioła do smaku
·
sezam
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obierać, opłukać, następnie pokroić w kostkę. Por w plastry. Brokuł podzielić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa i cały czas mieszając smażyć przez 5 minut, aż staną się lekko szkliste. Warzywa dodać do bulionu i gotować. Dodać brokuł i gotować do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą kminu, kardamonem i ulubionymi ziołami. Zupę zmiksować na gładki krem. Dodać zblendowaną mozzarellę. Wymieszać . Podawać z grzankami i sezamem.
Wszystkie warzywa obierać, opłukać, następnie pokroić w kostkę. Por w plastry. Brokuł podzielić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa i cały czas mieszając smażyć przez 5 minut, aż staną się lekko szkliste. Warzywa dodać do bulionu i gotować. Dodać brokuł i gotować do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą kminu, kardamonem i ulubionymi ziołami. Zupę zmiksować na gładki krem. Dodać zblendowaną mozzarellę. Wymieszać . Podawać z grzankami i sezamem.
Bardzo lubimy takie kremy :)
OdpowiedzUsuńJa również, ale sporo osób nie przepada za kremami :-)
UsuńHmm brokuł z kardamonem musi ciekawie smakować, takiego połączenia jeszcze nie próbowałam :).
OdpowiedzUsuńUwielbiam to połączenie
Usuń