Krem z brokuła z mozzarellą i kardamonem


Składniki:
·         kawałek selera
·         2 korzenie pietruszki
·         mały por najlepiej zielona część
·         brokuł
·         2 ząbki czosnku
·         2 litry bulionu warzywnego
·         mała szczypta zmielonego kminu rzymskiego
·         sól
·         olej
·         świeżo zmielony pieprz
·         2 mozzarelle
·         kardamon
·         ulubione zioła do smaku
·         sezam
·         grzanki czosnkowe
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obierać, opłukać, następnie pokroić w kostkę. Por w plastry. Brokuł podzielić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa i cały czas mieszając smażyć przez 5 minut, aż staną się lekko szkliste. Warzywa dodać do bulionu i gotować. Dodać brokuł i gotować do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą kminu, kardamonem i ulubionymi ziołami. Zupę zmiksować na gładki krem. Dodać zblendowaną mozzarellę. Wymieszać . Podawać z grzankami i sezamem.

Komentarze

  1. Hmm brokuł z kardamonem musi ciekawie smakować, takiego połączenia jeszcze nie próbowałam :).

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz