Ziemniaczane kulki z sosem serowym


Składniki:
Kulki
·         0.5 kg. ziemniaków
·         2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
·         1 jajko
·         ok 100 g boczku wędzonego
·         1 cebula
·         sól, pieprz, chili
·         ulubione zioła, u mnie tymianek, bazylia, zioła prowansalskie, czosnek niedzwiedzi
·         olej do smażenia
·         bułka tarta do obtaczania
Sos
·         200g sera żółtego, ja użyłam cheddar
·         1/2 szklanki mleka
·         ulubione przyprawy: sól, pieprz, curry itd.
·         szczypta rzeżuchy
Przygotowanie:
Kulki: Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez praskę. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć.
Do ugniecionych ziemniaków dodać jajko, mąkę ziemniaczana, cebulę, boczek, zioła i przyprawy. Dokładnie wyrobić masę i formować małe kulki.
Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju na złoty kolor. 
Sos: W rondelku podgrzewać mleko ze startym na tarce serze, do rozpuszczenia i połączenia się składników. Doprawić do smaku przyprawami i wymieszać. Na koniec posypać posiekaną rzeżuchą.



Komentarze

Prześlij komentarz