Składniki:
Kulki
·
0.5 kg. ziemniaków
·
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
·
1 jajko
·
ok 100 g boczku wędzonego
·
1 cebula
·
sól, pieprz, chili
·
ulubione zioła, u mnie tymianek,
bazylia, zioła prowansalskie, czosnek niedzwiedzi
·
olej do smażenia
·
bułka tarta do obtaczania
Sos
·
200g sera żółtego, ja użyłam cheddar
·
1/2 szklanki mleka
·
ulubione przyprawy: sól,
pieprz, curry itd.
Kulki: Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez praskę. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć.
Do ugniecionych ziemniaków dodać jajko, mąkę ziemniaczana, cebulę, boczek, zioła i przyprawy. Dokładnie wyrobić masę i formować małe kulki.
Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju na złoty kolor.
świetna przekąska:)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńAle muszą być fajnie chrupiące z wierzchu :)
OdpowiedzUsuńFajnie chrupią :-)
UsuńWyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńSuper prosty przepis! Nie wiem, czy smażone ziemniaki bylyby moimi ulubionymi, ale będę to miała na uwadze, gdy bede szukała obiadu:D
OdpowiedzUsuńU nas wszystkim smakuje :-)
Usuń