Składniki:
·
4 udka z kurczaka
·
1/3 kg mięsa wieprzowego
·
1 jajko
·
1 cebula
·
1/4 szkl. bułki tartej
·
ostra papryka w proszku
·
sól, pieprz
·
2 łyżki majeranku
·
1 łyżka oleju
·
ugotowana marchew
Udka kurczaka myjemy i oddzielamy mięso od kości zaczynając od najszerszej strony, oddzielając je ostrym nożem od kości. Ściągamy mięso ze skórą, aż do nasady kości, odcinamy tasakiem całą kość, zostawiając tylko końcówkę kości. Po usunięciu kości nacieramy mięso papryką, solą, pieprzem i majerankiem, odkładamy mięso do lodówki na ok godzinę aby przeszło smakiem.
Farsz:
Cebulę
obieramy i kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, doprawiamy do smaku. Łączymy
surowe mięso z cebulą. Dodajemy jajko, bułkę tartą, doprawiamy farsz do smaku
solą, pieprzem i majerankiem. Nadziewamy udka kurczaka dokładnie farszem, aby
nie było wolnej powierzchni. W środek wkładamy marchew pokrojoną w paski. Fałdy podwijamy dokładnie pod spód i układamy
je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy mięso jeszcze papryką
w proszku i pieczemy w temp. 180 stopni C do zarumienienia.
Świetnie nadaje się na kanapki, jako dodatek do obiadu, jak i na imprezę jako przekąska.
Świetnie nadaje się na kanapki, jako dodatek do obiadu, jak i na imprezę jako przekąska.
Do tej pory nadziewaliśmy całego kurczaka, ale udka to też super pomysł :)
OdpowiedzUsuńFajnie pasuje na kanapkę
UsuńFantastyczne danie!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo
UsuńO tak, nasza mama zawsze takie mięsko zostawiała do kanapek na następny dzień :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam z nim kanapki
Usuń