Udko faszerowane


Składniki:
·         4 udka z kurczaka
·         1/3 kg mięsa wieprzowego
·         1 jajko
·         1 cebula
·         1/4 szkl. bułki tartej
·         ostra papryka w proszku
·         sól, pieprz
·         2 łyżki majeranku
·         1 łyżka oleju
·         ugotowana marchew
·         do glazurowania: 1 łyżka miodu i 1 łyżka sosu sojowego
Przygotowanie:
Udka kurczaka myjemy i oddzielamy mięso od kości zaczynając od najszerszej strony, oddzielając je ostrym nożem od kości. Ściągamy mięso ze skórą, aż do nasady kości, odcinamy tasakiem całą kość, zostawiając tylko końcówkę kości.  Po usunięciu kości nacieramy mięso papryką, solą, pieprzem i majerankiem, odkładamy mięso do lodówki na ok godzinę aby przeszło smakiem.

Farsz: 
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, doprawiamy do smaku. Łączymy surowe mięso z cebulą. Dodajemy jajko, bułkę tartą, doprawiamy farsz do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Nadziewamy udka kurczaka dokładnie farszem, aby nie było wolnej powierzchni. W środek wkładamy marchew pokrojoną w paski.  Fałdy podwijamy dokładnie pod spód i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy mięso jeszcze papryką w proszku i pieczemy w temp. 180 stopni C do zarumienienia.
Świetnie nadaje się na kanapki, jako dodatek do obiadu,  jak i na imprezę jako przekąska.


Komentarze

Prześlij komentarz