Zupa krem z pieczonego czosnku

Składniki:
  • 3 główki czosnku
  • 1 marchew
  • 1/3 selera
  • pietruszka
  • opalona cebula
  • 2-3 ziemniaki
  • 1,5 litra bulionu mięsnego
  • sól, pieprz
  • ulubione zioła u mnie rozmaryn, kozieradka, lubczyk, natka pietruszki i bazylia
  • ser camembert
  • grzanki z chleba u mnie amarantusowy
  • uprażone pestki słonecznika i sezamu
  • oliwa z oliwek  
Przygotowanie:

Czosnku nie obieramy, wystarczy odciąć górę główki i włożyć do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą i piec w 180 st przez około 25 minut. Do bulionu wrzucić pokrojone w grubą kostkę marchew, seler, pietruszkę i ziemniak oraz opaloną cebulę. Gotować wszystko do miękkości. Czosnek obrać z łupinek i dodać do zupy. Gdy warzywa będą miękkie dokładnie je zblendować. Po tym czasie dodajemy ser i ulubione zioła, i gotujemy do roztopienia sera. Dodać pokrojone mięso. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Podawać z grzankami i pestkami.

Komentarze

Prześlij komentarz