Składniki:
- 3 główki czosnku
- 1 marchew
- 1/3 selera
- pietruszka
- opalona cebula
- 2-3 ziemniaki
- 1,5 litra bulionu mięsnego
- sól, pieprz
- ulubione zioła u mnie rozmaryn, kozieradka, lubczyk, natka
pietruszki i bazylia
- ser camembert
- grzanki z chleba u mnie amarantusowy
- uprażone pestki słonecznika i sezamu
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Czosnku nie obieramy, wystarczy odciąć
górę główki i włożyć do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą i piec w 180 st
przez około 25 minut. Do bulionu wrzucić pokrojone w grubą kostkę marchew,
seler, pietruszkę i ziemniak oraz opaloną cebulę. Gotować wszystko do
miękkości. Czosnek obrać z łupinek i dodać do zupy. Gdy warzywa będą miękkie
dokładnie je zblendować. Po tym czasie dodajemy ser i ulubione zioła, i
gotujemy do roztopienia sera. Dodać pokrojone mięso. Doprawić do smaku solą,
pieprzem. Podawać z grzankami i pestkami.
Bardzo lubimy takie zupy :)
OdpowiedzUsuńJa ogólnie jestem zupo lubna ;-)
Usuń