Składniki:
- 3 buraki
- 1 marchew
- 1/3 selera
- pietruszka
- opalona cebula
- 2 litry
bulionu
- sól,
pieprz
- majeranek
- ulubione
zioła
- śmietanka
- jajka
ugotowane na twardo
- 3 buraki
Przygotowanie:
Buraki obrać, włożyć do naczynia żaroodpornego i piec
ok 30 mim w piekarniku. Do bulionu wrzucić pokrojone w grubą kostkę marchew,
seler, pietruszkę oraz opaloną cebulę. Gotować wszystko do miękkości. Dodać
podopieczne buraki i zioła, w tym majeranek. Gdy warzywa będą miękkie dokładnie
je zblendować. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Podawać z jajkami i śmietanką.
Mamy słabość do buraków :D W takiej postaci jako krem to chyba nasze ulubione :D
OdpowiedzUsuńU nas też wszyscy lubią buraki :-)
Usuń