Zupa krem z pieczonego buraka

Składniki:
    • 3 buraki 
    • 1 marchew
    • 1/3 selera
    • pietruszka
    • opalona cebula
    • 2 litry bulionu 
    • sól, pieprz
    • majeranek 
    • ulubione zioła 
    • śmietanka 
    • jajka ugotowane na twardo 
Przygotowanie:

Buraki obrać, włożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok 30 mim w piekarniku. Do bulionu wrzucić pokrojone w grubą kostkę marchew, seler, pietruszkę oraz opaloną cebulę. Gotować wszystko do miękkości. Dodać podopieczne buraki i zioła, w tym majeranek. Gdy warzywa będą miękkie dokładnie je zblendować. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Podawać z jajkami i śmietanką.

Komentarze

  1. Mamy słabość do buraków :D W takiej postaci jako krem to chyba nasze ulubione :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz