Zupa chińska

Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • mieszanka chińska
  • pieczona cebula w plastrach
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2,5 litra bulionu warzywnego
  • garść  kiełków fasoli mung
  • garść grzybków mun
  • garść bambusa
  • sól, pieprz
  • szczypta kurkumy
  • kilka ziaren kozieradki
  • curry
  • trawa cytrynowa
  • imbir
  • łyżka sosu sojowego
  • inne ulubione zioła
  • ugotowany makaron ryżowy
Przygotowanie:

Do bulionu dodać pierś z kurczaka, liść laurowy, ziele angielskie i gotować do miękkości. Następnie pierś wyjąc i pokroić w paski. Dodać mieszankę chińską, kiełki, grzybki i bambus i gotować do miękkości. Dodać czosnek. Doprawić do smaku pieprzem, solą, imbirem, kurkumą, curry, kozieradką, trawą cytrynową, sosem sojowym i ewentualnie innymi ziołami. Na koniec dodać pokrojoną pierś. Podawać z makaronem ryżowym i zapiekaną cebulą.

Komentarze

Prześlij komentarz