Mini serniczki



Składniki:
    • 180 g ciasteczek herbatników
    • 50 g roztopionego masła
    Masa serowa
    • 500 g zmielonego sera na sernik
    • 1/4 szklanki cukru
    • 1 łyżka cukru wanilinowego
    • 2 łyżki budyniu w proszku (bananowego, śmietankowego lub waniliowego)
    • 2 jajka

Przygotowanie:
Składniki na masę serową wyjąć z lodówki. Formę na muffiny wyłożyć standardowymi papilotkami o pojemności 125 ml. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra i dół bez termo obiegu). Ciasteczka dokładnie pokruszyć (najszybciej w pojemniku blendera  lub potłuc tłuczkiem w misce lub w woreczku). Wsypać do miski i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć do papilotek, delikatnie uklepać palcem wyrównując powierzchnię. Ser włożyć do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy i budyń, zmiksować na małych obrotach miksera (około 1 minuta). Dodać jajka i ponownie zmiksować do połączenia się składników (około 1 minuta). Masę wyłożyć na spód z ciasteczek do ok. ¾ wysokości. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika. Ostudzone serniczki wyłożyć kawałkami ananasa i polać galaretką. Wychodzi ok 12 serniczków.

Smacznego 

Komentarze

Prześlij komentarz