Składniki:
- 180 g
ciasteczek herbatników
- 50 g
roztopionego masła
Masa serowa- 500 g
zmielonego sera na sernik
- 1/4
szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 łyżki budyniu w proszku (bananowego, śmietankowego
lub waniliowego)
- 2 jajka
- 180 g
ciasteczek herbatników
Przygotowanie:
Składniki na masę serową wyjąć z lodówki.
Formę na muffiny wyłożyć standardowymi papilotkami o pojemności 125 ml.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra i dół bez termo obiegu). Ciasteczka dokładnie
pokruszyć (najszybciej w pojemniku blendera lub potłuc tłuczkiem w
misce lub w woreczku). Wsypać do miski i wymieszać z roztopionym masłem.
Wyłożyć do papilotek, delikatnie uklepać palcem wyrównując
powierzchnię. Ser włożyć do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy i
budyń, zmiksować na małych obrotach miksera (około 1 minuta). Dodać jajka i
ponownie zmiksować do połączenia się składników (około 1 minuta). Masę wyłożyć
na spód z ciasteczek do ok. ¾ wysokości. Wstawić do piekarnika i piec
przez 30 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika. Ostudzone serniczki
wyłożyć kawałkami ananasa i polać galaretką. Wychodzi ok 12 serniczków.
Smacznego
Oj zjadłabym !!! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam ;)
UsuńMini jest super- na raz :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
Usuń