Tarta rabarbarowo - truskawkowa

Składniki:
·         mąka pszenna 2 szkl
·         cukier puder 1/4 szkl
·         proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
·         masło 200 g
·         1 jajko
·         rabarbar 4 lodyżki
·         truskawki ok 20 szt
·         cukier 4 łyżki
'      ricotta 1 opakowanie
·         budyń przygotowany wg instrukcji na           opakowaniu 

Przygotowanie:
Rabarbar myjemy, kroimy na ok 2 cm kawałki. Truskawki mojemu i kroimy na pół. 
Na stolicę wysypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia dodajemy cukier puder, posiekane masło i jajko. Zagniatamy kruche ciasto i wkładamy je na ok 30 minut do lodówki. Budyń miksujemy z ricottą. Ciasto wykładamy na wysmarowaną masłem formę do tarty. Na ciasto wykładamy budyń z ricottą, rabarbar i truskawki przekrojone na pół. Ciasto pieczemy 40 min w 180C. Tartę po ostudzeniu dekorujemy wg uznania.






Komentarze

Prześlij komentarz