· mąka pszenna 2 szkl
· cukier puder 1/4 szkl
· proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
· masło 200 g
· 1 jajko
· rabarbar 4 lodyżki
· truskawki ok 20 szt
· cukier 4 łyżki
' ricotta 1 opakowanieRabarbar myjemy, kroimy na ok 2 cm kawałki. Truskawki mojemu i kroimy na pół.
Na stolicę wysypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia dodajemy cukier puder, posiekane masło i jajko. Zagniatamy kruche ciasto i wkładamy je na ok 30 minut do lodówki. Budyń miksujemy z ricottą. Ciasto wykładamy na wysmarowaną masłem formę do tarty. Na ciasto wykładamy budyń z ricottą, rabarbar i truskawki przekrojone na pół. Ciasto pieczemy 40 min w 180C. Tartę po ostudzeniu dekorujemy wg uznania.
Czy ricottę mogę zastąpić mascarpone
OdpowiedzUsuńMożna.
Usuń