Placki z kapusty kiszonej (Fuczki)



Składniki:

  •     500 g kiszonej kapusty
  •     1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  •     1 szklanka mleka
  •     2 jajka
  •     1 cebula
  •     po ok. 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, majeranku
  •     olej do smażenia

Przygotowanie:

Kapustę kiszoną dokładnie odcisnąć z soku i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Do miski wsypać mąkę, mleko, jajka, sól, pieprz, majeranek i wymieszać do połączenia składników. Następnie do ciasta dodać kiszoną kapustę oraz cebulę i wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać porcje ciasta. Placki smażyć po ok. 3 minuty z każdej strony do zarumienienia.

Usmażone placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.


Komentarze