Przejdź do głównej zawartości
Placki z kapusty kiszonej (Fuczki)
Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 cebula
- po ok. 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, majeranku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną dokładnie odcisnąć z soku i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Do miski wsypać mąkę, mleko, jajka, sól, pieprz, majeranek i wymieszać do połączenia składników. Następnie do ciasta dodać kiszoną kapustę oraz cebulę i wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać porcje ciasta. Placki smażyć po ok. 3 minuty z każdej strony do zarumienienia.
Usmażone placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Komentarze
Prześlij komentarz