Składniki:
·
3 jogurty greckie (każdy po 400g)
·
duża śmietana 30%
·
7 jajek
·
3/4 szklanki cukru
·
3 budynie śmietankowe
·
1 szklanka oleju
·
200 g herbatników
·
puszka masy orzechowej
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek, wsypać do nich cukier i utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać jogurty, wlać olej i wsypać budynie (proszek), wszystko wymieszać. Ja to robię robotem na wolnych obrotach. Dodać ubitą śmietanę. Z białek ubić pianę i dodać do masy jogurtowej, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę podzielić na dwie części i do jednej dodać masę orzechową.
Na dnie blachy o wymiarach 22/32 cm wyłożyć herbatniki. Na herbatniki wylewać na zmianę raz masę śmietanową a raz orzechową. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i wstawić do niego ciasto na około 1 godzinę.
Po upieczeniu ciasto pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.
Żółtka oddzielić od białek, wsypać do nich cukier i utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać jogurty, wlać olej i wsypać budynie (proszek), wszystko wymieszać. Ja to robię robotem na wolnych obrotach. Dodać ubitą śmietanę. Z białek ubić pianę i dodać do masy jogurtowej, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę podzielić na dwie części i do jednej dodać masę orzechową.
Na dnie blachy o wymiarach 22/32 cm wyłożyć herbatniki. Na herbatniki wylewać na zmianę raz masę śmietanową a raz orzechową. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i wstawić do niego ciasto na około 1 godzinę.
Po upieczeniu ciasto pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz