Składniki:
Przygotowanie:
· 1 szklana mąki pszennej pełnoziarnistej
· 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1/2 łyżeczki soli
· 2 łyżki oleju
· szczypta cukru
· pó1/3 szklanki ciepłej wody
Sos: przecier pomidorowy, sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie i bazylia.
Plus ulubione dodatki do pizzy.
Mąkę, cukier, sól i proszek do
pieczenia umieścić w misie robota kuchennego z końcówką hak. Dodać wodę i
olej. Całość wyrabiać około 3 minut aż wszystkie składniki się połączą w
kulę. (jeżeli robimy za pomocą dłoni należy ciasto wyrabiać dłużej, ma być
gładkie i lśniące). Wyjąć i podzielić na 7 równych części. Z każdej
uformować kulkę spłaszczając ją tak aby przypominała placek. Odłożyć na
posypany mąką blat i przykryć lnianą ściereczką. Odczekać 15 minut aby ciasto
odpoczęło. Rozwałkować każdy placek na grubość 2 mm i piec na nagrzanej
patelni bez dodatku tłuszczu aż zaczną powstawać bąble i zacznie się rumienić.
Odwrócić na drugą stronę i czynność powtórzyć.
Gotowe placki posmarować sosem
pomidorowym, posypać startym serem, ułożyć ulubione składniki i piec ok 5 min w
200st.
Komentarze
Prześlij komentarz