Pizza na spodzie z tortilli pełnoziarnistej

Składniki:
·         1 szklana mąki pszennej pełnoziarnistej 
·         1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
·         1/2 łyżeczki soli 
·         2 łyżki oleju 
·         szczypta cukru
·         pó1/3 szklanki ciepłej wody 

Sos: przecier pomidorowy, sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie i bazylia. 

Plus ulubione dodatki do pizzy.

Przygotowanie:

Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia umieścić w misie robota kuchennego z końcówką hak. Dodać wodę i olej. Całość wyrabiać około 3 minut aż wszystkie składniki się  połączą w kulę. (jeżeli robimy za pomocą dłoni należy ciasto wyrabiać dłużej, ma być gładkie i lśniące). Wyjąć i podzielić na 7 równych części. Z każdej uformować kulkę spłaszczając ją tak aby przypominała placek. Odłożyć na posypany mąką blat i przykryć lnianą ściereczką. Odczekać 15 minut aby ciasto odpoczęło. Rozwałkować każdy placek na grubość 2 mm i piec na nagrzanej patelni bez dodatku tłuszczu aż zaczną powstawać bąble i zacznie się rumienić. Odwrócić na drugą stronę i czynność powtórzyć.

Gotowe placki posmarować sosem pomidorowym, posypać startym serem, ułożyć ulubione składniki i piec ok 5 min w 200st. 


Komentarze