Ciasto marchewkowe z orzechami i serkiem waniliowym

Składniki:
·         2 szklanki mąki 
·         pół szklanki oleju 
·         pół szklanki jogurtu greckiego 
·         1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki
·         4 jajka 2 garści orzechów włoskich 
·         1 łyżeczka sody 
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia 
·         4 opakowania serka waniliowego np. Danio 
·         3 łyżki kakao 
·         1 galaretka pomarańczowa

·         3 jabłka starte na tarce o grubych oczkach 

Przygotowanie:
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka, jogurt wyjąć wcześniej z lodówki.  
Forma na ciasto: u mnie wymiar 24x24 cm. Formę wysmarować olejem i obsypać bułką tartą. 
Do miski wbić jajka. Dodać cukier i miksować całość do uzyskania puszystej masy. Połowę szklanki wypełnić jogurtem i dopełnić olejem. Całość wlać do miski z jajkami. Dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao. Całość miksować do połączenia składników.  
Marchew obrać i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Wystarczy jedna duża lub dwie średnie marchewki. Marchew i orzechy dodać do masy. Ciasto wymieszać łyżką. 
Ciasto wyłożyć do formy i wyrównać powierzchnię. Piec około 40 minut do "suchego patyczka" w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzanie góra/dół).
W międzyczasie przygotować galaretkę wg instrukcji na opakowaniu i po ostudzeniu dodać do niej starte jabłka. 
Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika. Po 20 minutach można już wyjąć ciasto z piekarnika. Gdy ciasto będzie zimne przekroić na pół i przełożyć ubitymi serkami waniliowymi. Wierzch wyłożyć przygotowaną galaretką z jabłkami. Wstawić do lodówki na min. 2 godziny. 

Komentarze