Składniki:
·
2 szklanki mąki
·
pół szklanki oleju
·
pół szklanki jogurtu
greckiego
·
1 szklanka startej na drobnych
oczkach marchewki
·
4 jajka 2 garści orzechów włoskich
·
1 łyżeczka sody
·
1 łyżeczka proszku do pieczenia
·
4 opakowania serka waniliowego
np. Danio
·
3 łyżki kakao
·
1 galaretka pomarańczowa
·
3 jabłka starte na tarce o
grubych oczkach
Przygotowanie:
Szklanka ma u mnie pojemność 250
ml.
Jajka, jogurt wyjąć wcześniej z lodówki.
Forma na ciasto: u mnie wymiar 24x24
cm. Formę wysmarować olejem i obsypać bułką tartą.
Do miski wbić jajka. Dodać cukier i
miksować całość do uzyskania puszystej masy. Połowę szklanki wypełnić jogurtem
i dopełnić olejem. Całość wlać do miski z jajkami. Dodać mąkę, sodę, proszek do
pieczenia i kakao. Całość miksować do połączenia składników.
Marchew obrać i zetrzeć na tarce, na
grubych oczkach. Wystarczy jedna duża lub dwie średnie marchewki. Marchew i
orzechy dodać do masy. Ciasto wymieszać łyżką.
Ciasto wyłożyć do formy i wyrównać
powierzchnię. Piec około 40 minut do "suchego patyczka" w piekarniku
nagrzanym do 170 stopni (grzanie góra/dół).
W międzyczasie przygotować galaretkę wg
instrukcji na opakowaniu i po ostudzeniu dodać do niej starte jabłka.
Po upieczeniu lekko uchylić drzwi
piekarnika. Po 20 minutach można już wyjąć ciasto z piekarnika. Gdy ciasto
będzie zimne przekroić na pół i przełożyć ubitymi serkami waniliowymi. Wierzch
wyłożyć przygotowaną galaretką z jabłkami. Wstawić do lodówki na min. 2
godziny.
Jajka, jogurt wyjąć wcześniej z lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz