Ciasto kajmakowo - śmietankowe z malinami

Składniki:
·         3 blaty biszkoptu 
·         4 łyżeczki czekolady rozpuszczalnej
·         3/4 szklanki gorącej wody (1 szklanka=250 ml)
·         4 garście malin 
·         mleczna czekolada oraz puszka kajmaku 
·         800 g serka homogenizowanego śmietankowego 
·         2,5 łyżki żelatyny
·         1/3 szklanki gorącej wody
·         1 szklanka ubitej śmietany 30%
Przygotowanie:
Do żelatyny wlać gorące wodę, 
dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia (uwaga: woda powinna być gorąca, ale nie wrząca). Przygotować czekoladę do nasączenia biszkoptów: czekoladę zalać gorącą wodą, wymieszać. Do serków wlać żelatynę i wszystko zmiksować. Następnie dodać ubitą śmietanę oraz maliny i wymieszać szpatułką. Krem podzielić na 2 części,  do jednej dodać kajmak i dokładnie wymieszać. Blaty biszkoptowe nasączać przygotowaną czekoladą i układać na spodzie tortownicy. Na blat wylać 1 część masy i ponownie na górze ułożyć biszkopt. Następnie 2 część masy i na to blat. Ciasto wstawić do lodówki, aby stężało. Na koniec polać rozpuszczoną czekoladą.

Komentarze