Łaciaty sernik

Składniki:
Masa sernikowa:
·         1 kg sera 3 razy zmielonego
·         1/4 szklanki cukru 
·         Pół puszki masy krówkowej 
·         4 łyżki mąki ziemniaczanej
·         5 jajek 
·         Paczka cukru waniliowego
Polewa :
·         Pół puszki masy krówkowej 
·         3 łyżki masła 
Spód:
·         1 szklanka mąki krupczatki
·         100 g masła 
·         1 jajko oraz 1/4 szklanki cukru 
Przygotowanie:

  • Kruchy spód
  • Wszystkie składniki połączyć. Chłodzić godzinę w lodówce. Po tym czasie ciastem wylepić dno kwadratowej formy (25/25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Masa serowa
  • Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać łyżkami ser i mąkę. Na koniec wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodaj połowę puszki masy krówkowej i dokładnie wymieszać. Na dno kruchego ciasta kłaść łyżkami na przemian, raz masę białą, raz krówkową do wyczerpania masy. Ciasto wstawić do nagrzanego do 160 st. piekarnika i piec 60 minut. Studzić w zamkniętym piekarniku.
  • Wierzch
  • Miękkie masło utrzeć na puch. Pod koniec ucierania dodać resztę masy krówkowej i dokładnie utrzeć. Otrzymanym kremem posmarac wierzch ostudzonego sernika. Ja dodatkowo posypałam uprażonymi pestkami słonecznika oraz wiórkami kokosowymi. Gotowy sernik wstawić do lodówki.

Komentarze

  1. Przepis przetestowany. Polecam, jest pycha😋😋

    OdpowiedzUsuń
  2. Masa krowkowa mi się ładnie nie wymieszała zrobiły się grudki mimo długiego mieszania. Mam nadzieję ze podczas pieczenia się rozpuści bo serniczek już w piekarniku i rośnie jak szalony :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy może być zwykła mąka zamiast krupczatka

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz