Składniki:
Masa sernikowa:
· 1 kg sera 3 razy zmielonego
· 1/4 szklanki cukru
· Pół puszki masy krówkowej
· 4 łyżki mąki ziemniaczanej
· 5 jajek
· Paczka cukru waniliowego
Polewa :
· Pół puszki masy krówkowej
· 3 łyżki masła
Spód:
· 1 szklanka mąki krupczatki
· 100 g masła
· 1 jajko oraz 1/4 szklanki cukru
Przygotowanie:
- Kruchy spód:
- Wszystkie składniki połączyć. Chłodzić godzinę w lodówce. Po tym czasie ciastem wylepić dno kwadratowej formy (25/25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Masa serowa:
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać łyżkami ser i mąkę. Na koniec wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodaj połowę puszki masy krówkowej i dokładnie wymieszać. Na dno kruchego ciasta kłaść łyżkami na przemian, raz masę białą, raz krówkową do wyczerpania masy. Ciasto wstawić do nagrzanego do 160 st. piekarnika i piec 60 minut. Studzić w zamkniętym piekarniku.
- Wierzch:
- Miękkie masło utrzeć na puch. Pod koniec ucierania dodać resztę masy krówkowej i dokładnie utrzeć. Otrzymanym kremem posmarac wierzch ostudzonego sernika. Ja dodatkowo posypałam uprażonymi pestkami słonecznika oraz wiórkami kokosowymi. Gotowy sernik wstawić do lodówki.
Na jaką blaszke ten przepis?
OdpowiedzUsuńW przepisie jest napisane.
UsuńPrzepis przetestowany. Polecam, jest pycha😋😋
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakował :)
UsuńMasa krowkowa mi się ładnie nie wymieszała zrobiły się grudki mimo długiego mieszania. Mam nadzieję ze podczas pieczenia się rozpuści bo serniczek już w piekarniku i rośnie jak szalony :-)
OdpowiedzUsuńA jakiej firmy masę Pani używała?
UsuńCzy może być zwykła mąka zamiast krupczatka
OdpowiedzUsuńPewnie, że może :-)
Usuń