Składniki:
·
0,5 kg łopatki wieprzowej
·
1 l wywaru mięsnego lub warzywnego
·
10 pieczarek
·
1 duża cebula
·
1 duża papryka
·
2 ostre papryki
·
pół cukinii
·
garść fasolki szparagowej
·
6 łyżek przecieru pomidorowego
·
2 pomidory
·
3 ząbki czosnku
·
1 łyżeczka tymianku
·
2 łyżeczki słodkiej papryki
·
1 łyżeczka wędzonej papryki
·
sól i pieprz
·
olej
Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie rozgrzać dwie-trzy łyżki oleju i dodać pokrojone w małą kostkę mięso. Podsmażyć na mocnym ogniu przez 2-3 minuty.
W garnku o grubym dnie rozgrzać dwie-trzy łyżki oleju i dodać pokrojone w małą kostkę mięso. Podsmażyć na mocnym ogniu przez 2-3 minuty.
Następnie dodać do mięsa pokrojoną w pióra
cebulę i smażyć dalej do czasu, aż cebula ładnie się zeszkli.
Dodać do garnka wszystkie przyprawy, w tym czosnek, wymieszać dokładnie i smażyć kolejną minutę. W między czasie obierać i pokroić
ziemniaki w kostkę. Paprykę pokroić w długie i cienkie paski, pomidory w
kostkę, a dokładnie oczyszczone pieczarki pokroić na połówki lub w grube
plastry. Cukinię i fasolkę pokroić w niewielkie kawałki. Wszystkie warzywa
dodać do garnka i dusić.
Wlać do garnka cały bulion, zamieszać,
przykryć i gotować na średnim ogniu przez 60 minut. Dodać przecier i zagotować. Doprawić do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz