Zupa gulaszowa po mojemu


Składniki:
·         0,5 kg łopatki wieprzowej
·         1 l wywaru mięsnego lub warzywnego
·         10 pieczarek
·         1 duża cebula
·         1 duża papryka
·         2 ostre papryki
·         pół cukinii
·         garść fasolki szparagowej
·         6 łyżek przecieru pomidorowego
·         2 pomidory
·         3 ząbki czosnku
·         1 łyżeczka tymianku
·         2 łyżeczki słodkiej papryki
·         1 łyżeczka wędzonej papryki
·         sól i pieprz

·         olej
Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie rozgrzać dwie-trzy łyżki oleju i dodać pokrojone w małą kostkę mięso. Podsmażyć na mocnym ogniu przez 2-3 minuty.
Następnie dodać do mięsa pokrojoną w pióra cebulę i smażyć dalej do czasu, aż cebula ładnie się zeszkli.
Dodać do garnka wszystkie przyprawy, w tym czosnek, wymieszać dokładnie i smażyć kolejną minutę. W między czasie obierać i pokroić ziemniaki w kostkę. Paprykę pokroić w długie i cienkie paski, pomidory w kostkę, a dokładnie oczyszczone pieczarki pokroić na połówki lub w grube plastry. Cukinię i fasolkę pokroić w niewielkie kawałki. Wszystkie warzywa dodać do garnka i dusić.
Wlać do garnka cały bulion, zamieszać, przykryć i gotować na średnim ogniu przez 60 minut. Dodać przecier i zagotować. Doprawić do smaku.
Gotowa zupa powinna być gęsta, a mięso bardzo miękkie i delikatne (ale nie rozpadające się).



Komentarze