· mąka pszenna 2 szkl
· cukier puder 1/4 szkl
· proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
· masło 200 g
· 1 jajko
· rabarbar 4 lodyżki
· truskawki ok 20 szt
· cukier 4 łyżki
Rabarbar myjemy, kroimy na ok 2 cm kawałki. Truskawki kroimy na pół.
Na stolicę wysypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia dodajemy cukier puder, posiekane masło i jajko. Zagniatamy kruche ciasto, i wkładamy je na ok 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części, jedna mniejsza druga większa. Jedną , większą część ciasta wykładamy na wysmarowaną masłem formę do tarty. Na ciasto wykładamy budyń, rabarbar i truskawki przekrojone. Z drugiej części ciasta wycinamy serduszka i ozdabiamy nimi ciasto. Ciasto pieczemy 40 min w 180C. Tartę po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz