Składniki:
Składniki suche:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- czekolada gorzka pokrojona na małe kawałki -pół tabliczki
- rabarbar pokrojony w 1 cm kawałki - 3 łodygi
Przygotowanie:
Rabarbar posypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie zalewamy sok. Suche składniki mieszamy razem, mokre osobno także mieszamy. Łączymy zawartość obu misek i mieszamy do połączenia się składników. Dorzucamy czekoladę oraz rabarbar i chwilę mieszamy (nie za długo). Łyżką przekładamy masę do foremek, mniej więcej do 2/3 wysokości - nasze muffiny nieco wyrosną. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.
Komentarze
Prześlij komentarz