Muffinki z rabarbarem i czekoladą

Składniki:
Składniki suche:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
Składniki mokre:
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
Dodatki:
  • czekolada gorzka pokrojona na małe kawałki -pół tabliczki 
  • rabarbar pokrojony w 1 cm kawałki - 3 łodygi 

Przygotowanie:
Rabarbar posypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie zalewamy sok. Suche składniki mieszamy razem, mokre osobno także mieszamy. Łączymy zawartość obu misek i mieszamy do połączenia się składników. Dorzucamy czekoladę oraz rabarbar i chwilę mieszamy (nie za długo). Łyżką przekładamy masę do foremek, mniej więcej do 2/3 wysokości - nasze muffiny nieco wyrosną. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.

Komentarze