Kakaowo - kawowo - waniliowe ciasto



Składniki:
·         3 blaty biszkoptu kakaowego
·         3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
·         3/4 szklanki gorącej wody (1 szklanka=250 ml)
·         1/4 szklanki mleka
·         mleczna czekolada
Składniki na masę:
·         800 g serka homogenizowanego waniliowego
·         2,5 łyżki żelatyny
·         1/3 szklanki gorącej wody
·         1 szklanka ubitej śmietany 30%
Przygotowanie:
Do żelatyny wlać gorącą wodę, dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia (uwaga: woda powinna być gorąca, ale nie wrząca). Przygotować kawę do nasączenia biszkoptów: kawę zalać gorącą wodą, dolać mleko i wszystko wymieszać. Kawę można posłodzić. Do serków waniliowych wlać żelatynę i wszystko zmiksować. Następnie dodać ubitą śmietanę i wymieszać szpatułką. Blaty biszkoptowe nasączać kawą z mlekiem i układać na spodzie tortownicy. Masę podzielić n dwie części. Na blat wylać 1 część masy i ponownie na górze ułożyć biszkopt. Następnie 2 część masy i na to blat. Ciasto wstawić do lodówki, aby stężało. Na koniec polać rozpuszczoną mleczną czekoladą.

Komentarze