Składniki:
Ciasto:
·
2 szklanki mąki
pszennej
·
250 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
·
1/3 szklanki cukru pudru
·
2 żółtka
·
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
Masa:
·
4 jabłka pokrojone
·
2 banany
·
2 mandarynki
·
2 łyżki cynamonu
·
1 łyżeczka kardamonu
·
2 budynie waniliowe bez cukru + 3 łyżki
cukru
·
750 ml mleka
·
cukier puder - do posypania
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść: mąkę z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem przy pomocy noża, następnie dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, każdą część owinąć folią spożywczą. Włożyć na 60 minut do lodówki.
Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść: mąkę z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem przy pomocy noża, następnie dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, każdą część owinąć folią spożywczą. Włożyć na 60 minut do lodówki.
Rozwałkować ciasto wyjęte z lodówki i wyłożyć nim dno formy.
Ponakłuwać widelcem . Pokrojone jabłka wymieszać z cynamonem i kardamonem. Na
ciasto poukładać jabłka, banany pokrojone w plastry i mandarynki wkoło.
Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, używając 750 ml mleka i
4 łyżki cukru. Gorący jeszcze budyń wylać na jabłka. Na budyń wg wyobraźni
poukładać itd. resztę ciasta.
Piec około 45 minut w temperaturze 180ºC. Po wystudzeniu oprószyć cukrem
pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz