Ciasto z jabłkami, bananami i mandarynką


Składniki:
Ciasto:
·         2 szklanki mąki pszennej
·         250 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
·         1/3 szklanki cukru pudru
·         2 żółtka
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
·         4 jabłka pokrojone
·         2 banany
·         2 mandarynki
·         2 łyżki cynamonu
·         1 łyżeczka kardamonu
·         2 budynie waniliowe bez cukru + 3 łyżki cukru
·         750 ml mleka
·         cukier puder - do posypania
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść: mąkę z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem przy pomocy noża, następnie dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, każdą część owinąć folią spożywczą. Włożyć na 60 minut do lodówki.
Rozwałkować ciasto wyjęte z lodówki i wyłożyć nim dno formy. Ponakłuwać widelcem . Pokrojone jabłka wymieszać z cynamonem i kardamonem. Na ciasto poukładać jabłka, banany pokrojone w plastry i mandarynki wkoło.
Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, używając 750 ml mleka i 4 łyżki cukru. Gorący jeszcze budyń wylać na jabłka. Na budyń wg wyobraźni poukładać itd. resztę ciasta.
Piec około 45 minut w temperaturze 180ºC. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Komentarze