Ciasto kokosowo - sezamowo - orzechowe

Składniki:
·         2 - 3 paczki krakersów
·         0,5 litra mleka
·         1 opakowanie budyniu śmietankowego
·         1/4 szklanki cukru
·         150 g masła
·         100 g wiórków kokosowych
·         100 g sezamu
·         mascarpone 1 opakowanie 250 g
·         śmietana 30% małe opakowanie 
·         150 g zmielonych migdałów lub innych orzechów
·         4 łyżki inki karmelowej lub cappuccino
Dodatkowo
·         50 g wiórków kokosowych
·         3 pokruszone herbatniki

Przygotowanie:
Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić do wystudzenia do temperatury pokojowej.
Masło umieścić w misie robota, zmiksować po powstania puszystej masy. Nie przerywając miksowania dodawać budyń, w kilku turach, do powstania gładkiej masy budyniowo - maślanej. Dodać wiórki i sezam i zmiksować. Podzielić na 2 równe części.
Śmietanę ubić, dodać mascarpone, cukier, inkę, orzechy i dokładnie wymieszać. Podzielić na 2 części.
Przygotować posypkę: 50 g wiórków kokosowych przyrumienić na suchej patelni, wymieszać z 3 pokruszonymi herbatnikami. Wystudzić.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią po kolei: warstwę krakersów, krem kokosowy, warstwę krakersów, krem orzechowy, warstwę krakersów, krem kokosowy, warstwę krakersów, krem orzechowy, posypkę.
Ciasto przykryć, wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny.

Komentarze