Ciasto czerwone jabłuszko

Składniki:
·         biszkopt z 3 jajek ewentualnie biszkopty
·         paczka krakersów
Krem:
·         1/2 l mleka
·         140 g cukru
·         1 cukier waniliowy
·         2 łyżki mąki ziemniaczanej
·         2 łyżki mąki pszennej 
·         250 g masła
·         kilka kropli olejku śmietankowego
·         paczka wiórek kokosowych
Masa jabłkowa:
·         2 galaretki czerwone
·         3-4 duże jabłka
Posypka:
·         2 łyżki masła
·         2 łyżki cukru

·         100 g wiórek kokosowych
Przygotowanie:
Krem: W jednej szklance mleka mieszamy mąkę pszenną i zwykłą. Resztę mleka doprowadzamy do zagotowania z cukrem i cukrem waniliowym. Wlewamy mieszankę do gotującego się mleka i gotujemy gęsty budyń. Dodajemy wiórki i mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, dodaję po łyżce zimny budyń i dalej ucieramy.
Jabłka: Jabłka obieramy, ścieram na tarce na dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny. Galaretki przygotowujemy wg instrukcji gorącej. Do zimnej galaretki dodajemy starte jabłka, mieszamy.
Na biszkopt wykładamy ¾ kremu budyniowo-maślanego. Na masę układamy warstwę krakersów. Następnie tężejącą galaretkę z jabłkami. Wstawiam do lodówki. Wykładamy resztę kremu.
Posypka: Na patelni roztapiamy masło, dodajemy wiórki i cukier, smażymy całość kilka minut na małym ogniu do lekkiego zrumienienia. Ostudzony kokos wykładamy równomiernie na krem. Wstawiamy ciasto do lodówki.

Komentarze