Składniki:
·
biszkopt z 3 jajek ewentualnie biszkopty
·
paczka krakersów
Krem:
·
1/2 l mleka
·
140 g cukru
·
1 cukier waniliowy
·
2 łyżki mąki ziemniaczanej
·
2 łyżki mąki pszennej
·
250 g masła
·
kilka kropli olejku śmietankowego
·
paczka wiórek kokosowych
Masa jabłkowa:
·
2 galaretki czerwone
·
3-4 duże jabłka
Posypka:
·
2 łyżki masła
·
2 łyżki cukru
·
100 g wiórek kokosowych
Przygotowanie:
Krem: W jednej szklance mleka mieszamy mąkę pszenną i zwykłą. Resztę mleka doprowadzamy do zagotowania z cukrem i cukrem waniliowym. Wlewamy mieszankę do gotującego się mleka i gotujemy gęsty budyń. Dodajemy wiórki i mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, dodaję po łyżce zimny budyń i dalej ucieramy.
Krem: W jednej szklance mleka mieszamy mąkę pszenną i zwykłą. Resztę mleka doprowadzamy do zagotowania z cukrem i cukrem waniliowym. Wlewamy mieszankę do gotującego się mleka i gotujemy gęsty budyń. Dodajemy wiórki i mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, dodaję po łyżce zimny budyń i dalej ucieramy.
Jabłka: Jabłka obieramy, ścieram na
tarce na dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny. Galaretki przygotowujemy wg
instrukcji gorącej. Do zimnej galaretki dodajemy starte jabłka, mieszamy.
Na biszkopt wykładamy ¾ kremu
budyniowo-maślanego. Na masę układamy warstwę krakersów. Następnie tężejącą
galaretkę z jabłkami. Wstawiam do lodówki. Wykładamy resztę kremu.
Posypka: Na patelni roztapiamy masło,
dodajemy wiórki i cukier, smażymy całość kilka minut na małym ogniu do lekkiego
zrumienienia. Ostudzony kokos wykładamy równomiernie na krem. Wstawiamy ciasto
do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz