Składniki:
Składniki na
ciasto:
·
400 g mąki pszennej
·
100 g skrobi ziemniaczanej
·
2 jajka
·
100 g cukru
·
250 g zimnego masła
·
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
orzechowa:
·
masa orzechowa w puszce (może być kajmak)
·
3 garście pokruszonych krakersów
·
2 garście zmielonych orzechów włoskich
·
garść zmielonych orzechów laskowych
·
garść zmielonych pistacji
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zmiksować do otrzymania kuli. Można też ciasto wyrobić ręcznie: w większym naczyniu umieścić pokrojone w kostkę masło, wsypać mąkę, posiekać. Dodać resztę składników i szybko zagnieść. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ze schłodzonego ciasta robić małe kuleczki. Wielkość trzeba wyczuć. Piec w rozgrzanej maszynce do rumianego koloru, około 2 - 3 minuty - w zależności od mocy maszynki. Wyjąć, wystudzić.
Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zmiksować do otrzymania kuli. Można też ciasto wyrobić ręcznie: w większym naczyniu umieścić pokrojone w kostkę masło, wsypać mąkę, posiekać. Dodać resztę składników i szybko zagnieść. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ze schłodzonego ciasta robić małe kuleczki. Wielkość trzeba wyczuć. Piec w rozgrzanej maszynce do rumianego koloru, około 2 - 3 minuty - w zależności od mocy maszynki. Wyjąć, wystudzić.
Wszystkie składniki na masę połączyć i
dokładnie wymieszać.
Orzeszki nadziewać masą i łączyć w
pary. Schłodzić w lodówce. Można posypać cukrem pudrem.
Cudowne maleństwa <3
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńUlubiony deser z dzieciństwa <3
OdpowiedzUsuńMi w tych z dzieciństwa nie odpowiadało nadzienie.
Usuń