Orzeszki z orzechowym nadzieniem.



Składniki:
Składniki na ciasto:
·         400 g mąki pszennej
·         100 g skrobi ziemniaczanej
·         2 jajka
·         100 g cukru
·         250 g zimnego masła
·         pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa orzechowa:
·         masa orzechowa w puszce (może być kajmak)
·         3 garście pokruszonych krakersów
·         2 garście zmielonych orzechów włoskich
·         garść zmielonych orzechów laskowych
·         garść zmielonych pistacji

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zmiksować do otrzymania kuli. Można też ciasto wyrobić ręcznie: w większym naczyniu umieścić pokrojone w kostkę masło, wsypać mąkę, posiekać. Dodać resztę składników i szybko zagnieść. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ze schłodzonego ciasta robić małe kuleczki. Wielkość trzeba wyczuć. Piec w rozgrzanej maszynce do rumianego koloru, około 2 - 3 minuty - w zależności od mocy maszynki. Wyjąć, wystudzić.
Wszystkie składniki na masę połączyć i dokładnie wymieszać.
Orzeszki nadziewać masą i łączyć w pary. Schłodzić w lodówce. Można posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Prześlij komentarz