Ciastka z makiem


Składniki:
·         3 szklanki mąki tortowej
·         2 łyżeczki amoniaku
·         250 g miękkiego masła
·         2 jajka
·         1/2 szklanki cukru pudru
·         1 opakowanie cukru migdałowego
·         puszka masy makowej (250g)
·         2 łyżki śmietany
Przygotowanie:
Mąkę, amoniak i cukier puder przesiać do miski i wymieszać. W misie robota umieścić starte na tarce masło, dodać jajka, cukier migdałowy, śmietanę. Zmiksować na gładką masę. Dosypywać mąkę z amoniakiem i pudrem. Na koniec dodać masę makową. Miksować do połączenia składników. Ciasto powinno być luźne. (Ciasto można zagnieść ręcznie). Można je lekko schłodzić, ale nie za mocno, aby nie zrobiło się twarde.
Przełożyć do maszynki i wyciskać ciasteczka prosto na blaszkę - gdy jest nie posmarowana przylepiają się dużo lepiej. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 12 -15 minut do lekkiego zrumienienia – ja piekłam z termoobiegiem, na 175 stopni przez 8 minut. Można posypać cukrem pudrem.

Komentarze