Naleśniki z opieńkami



Składniki:
·         100 g mąki pszennej
·        szczypta soli
·         2 jajka
·         300 ml mleka lub pół na pół z wodą
·         30 g oleju roślinnego lub roztopionego masła
·         ok pół kg opieńków
·         2 cebule
·         sól
·         pieprz ognisty
·         ulubione zioła
·         pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać sól, jajka oraz mleko. Zmiksować lub wymieszać na gładkie ciasto, następnie dodać olej lub roztopione masło i jeszcze raz zmiksować. Rozgrzać dobrze patelnię. Wylać niewielką porcję ciasta, rozprowadzić je po powierzchni patelni i smażyć do zrumienienia, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Jeśli ciasto ciężko rozprowadza się po patelni można dodać więcej wody i zmiksować.
Opieńki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w kostkę a cebulę w pióra. Podsmażyć na patelni do odparowania wody z grzybów. Doprawić solą, pieprzem ognistym i ulubionymi ziołami.
Grzyby nakładać na naleśnik i zwijać. Podsmażyć na rumiano.

Komentarze

Prześlij komentarz