Składniki:
·
500 g dyni
·
2 marchewki
·
1 pietruszka
·
1 seler
·
1 cebula
·
8 ząbków czosnku
·
1 łyżeczka mielonej kurkumy
·
pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
·
1 łyżka świeżego startego imbiru
·
1 i 1/2 szklanki bulionu
jarzynowego
·
1 puszka (400 ml) mleka
kokosowego
·
1/5 szklanki soku z ananasa
·
olej, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Resztę warzyw obrać i też pokroić w kostkę. W garnku na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i resztę warzyw, doprawić solą i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Dodać kurkumę, ostrą paprykę, sól, pieprz i starty imbir. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 15 minut do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z mlekiem kokosowym i sokiem z ananasa. Podawać z pestkami, sezamem i grzankami.
Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Resztę warzyw obrać i też pokroić w kostkę. W garnku na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i resztę warzyw, doprawić solą i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Dodać kurkumę, ostrą paprykę, sól, pieprz i starty imbir. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 15 minut do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z mlekiem kokosowym i sokiem z ananasa. Podawać z pestkami, sezamem i grzankami.
Bardzo fajna zupa dyniowa :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńJedna z naszych ulubionych zup krem to właśnie z dyni :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam
UsuńPrawdziwe smaki jesieni. Pięknie wygląda z tą posypką :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuń