Krem dyniowo - czosnkowy

Składniki:
·         500 g dyni
·         2 marchewki
·         1 pietruszka
·         1 seler
·         1 cebula
·         8 ząbków czosnku
·         1 łyżeczka mielonej kurkumy
·         pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
·         1 łyżka świeżego startego imbiru
·         1 i 1/2 szklanki bulionu jarzynowego
·         1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
·         1/5 szklanki soku z ananasa
·         olej, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Resztę warzyw obrać i też pokroić w kostkę. W garnku na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i resztę warzyw, doprawić solą i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Dodać kurkumę, ostrą paprykę, sól, pieprz i starty imbir. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 15 minut do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z mlekiem kokosowym i sokiem z ananasa. Podawać z pestkami, sezamem  i grzankami.

Komentarze

Prześlij komentarz