Cyfrowy torcik - Number cake


Składniki:
Na ciasto:
·         400 g mąki pszennej
·         100 g cukru pudru
·         250 g masła, zimnego
·         1 duże jajko
·         szczypta soli
·         cukier migdałowy
Na krem:
·         900 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
·         500 g serka mascarpone, schłodzonego
·         2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę przesiać, dodać masło pokrojone w kostkę, posiekać szybko nożem do momentu kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać jajko, cukier, cukier waniliowy, sól i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części. Pierwszą część rozwałkować na grubość około 4 mm, delikatnie podsypując mąką. Przenieść na płaską blachę do ciasteczek wyłożoną papierem do pieczenia. Wycinać nożykiem wydrukowaną cyfrę. W taki sam sposób przygotować pozostałe blaty kruchego ciasta (każdą cyfrę wycinamy dwukrotnie). Ponownie włożyć do lodówki, już na blaszce i pozostawić na 60 minut do schłodzenia.  Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC i ciasto włożyć do piekarnika i piec przez około 13 - 16 minut. Wystudzić.
Krem: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do powstania gęstego kremu. Krem umieścić w rękawie cukierniczym i wyciskać krem na kruche ciasto, przykrywać kolejnym kruchym blatem i ponownie wyciskać krem. Dowolnie udekorować. 

Komentarze

Prześlij komentarz