· 1/3 szklanki mleka
· pół szklanki cukru
· 5 jajek
· poł szklanki oleju
· 2 szklanki mąki,
· łyżka octu
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· szczypta soli
· 2 szklanki cukinii startej na dużych oczkach
· tabliczka czekolady
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal miksując, cienkim strumyczkiem wlać olej i mleko. Dodać ocet i nadal miksować. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cynamon i na wolnych obrotach miksera wymieszać krótko (do połączenia składników). Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę, dodać ją do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać cukinię i pokrojoną drobno czekoladę. Ciasto, które nam powstanie, nie będzie gęste.
Formę 24x24 wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wlać ciasto.
Piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut do suchego patyczka.
Ja po upieczeniu polalam bitą śmietaną z galaretką.
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal miksując, cienkim strumyczkiem wlać olej i mleko. Dodać ocet i nadal miksować. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cynamon i na wolnych obrotach miksera wymieszać krótko (do połączenia składników). Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę, dodać ją do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać cukinię i pokrojoną drobno czekoladę. Ciasto, które nam powstanie, nie będzie gęste.
Formę 24x24 wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wlać ciasto.
Piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut do suchego patyczka.
Ja po upieczeniu polalam bitą śmietaną z galaretką.
Ciasto wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie :)
Usuń