Ciasto z cukinią i czekoladą


Składniki:
·         1/3 szklanki mleka
·         pół szklanki cukru
·         5 jajek
·         poł szklanki oleju
·         2 szklanki mąki,
·         łyżka octu
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         szczypta soli
·         2 szklanki cukinii startej na dużych oczkach 
·         tabliczka czekolady 
·         cynamon 2 łyżeczki 
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal miksując, cienkim strumyczkiem wlać olej i mleko. Dodać ocet i nadal miksować. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cynamon i na wolnych obrotach miksera wymieszać krótko (do połączenia składników). Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę, dodać ją do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać cukinię i pokrojoną drobno czekoladę. Ciasto, które nam powstanie, nie będzie gęste.
Formę 24x24 wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wlać ciasto.
Piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut do suchego patyczka. 


Ja po upieczeniu polalam bitą śmietaną z galaretką. 


Komentarze

Prześlij komentarz