Placki twarogowe z wiórkami kokosowymi i malinami

Składniki:
    • kostka twarogu 250g
    • 1 jajo
    • 3 łyżeczki cukru
    • szczypta soli
    • pół szklanki mąki
    • 2 garśi malin pokrojonych 
    • 2 garści wiórek kokosowych
    • olej do smażenia
  
Przygotowanie:
Rozetrzeć biały ser w misce. Dodać sól, cukier, jajko, maliny, wiorki i dokładnie wymieszać razem wszystkie składniki. Dodać pół szklanki mąki pszennej (jeśli chcesz, aby placki były bardziej twarde i zbite możesz dodać więcej mąki). Dokładnie wymieszać. Na łyżkę nabierać trochę ciasta i obtoczyć  je w mące tak, aby powstała kula. Z ciasta uformować placuszki. Przygotować  tak kilka placuszków i smażyć  je na rozgrzanej patelni z olejem przez około 3 minuty z każdej strony, do zarumienienia. Świeże placuszki serowe można serwować na gorąco lub schłodzone do temperatury pokojowej. Świetnie smakują zarówno podawane same, ze śmietaną jak i z cukrem.



Komentarze

Prześlij komentarz