- kostka twarogu 250g
- 1 jajo
- 3 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- pół szklanki mąki
- 2 garśi malin pokrojonych
- 2 garści wiórek kokosowych
- olej do smażenia
- kostka twarogu 250g
Przygotowanie:
Rozetrzeć biały ser w misce. Dodać sól, cukier, jajko, maliny, wiorki i dokładnie wymieszać razem wszystkie składniki. Dodać pół szklanki mąki pszennej (jeśli chcesz, aby placki były bardziej twarde i zbite możesz dodać więcej mąki). Dokładnie wymieszać. Na łyżkę nabierać trochę ciasta i obtoczyć je w mące tak, aby powstała kula. Z ciasta uformować placuszki. Przygotować tak kilka placuszków i smażyć je na rozgrzanej patelni z olejem przez około 3 minuty z każdej strony, do zarumienienia. Świeże placuszki serowe można serwować na gorąco lub schłodzone do temperatury pokojowej. Świetnie smakują zarówno podawane same, ze śmietaną jak i z cukrem.
Ze świeżymi owocami muszą smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńTak smakują
UsuńJeszcze jogurtem naturalnym byśmy je polały <3
OdpowiedzUsuńAlbo greckim :)
UsuńSuper placuszki :) Muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńPyszne słodkości :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńTakie placuszki robię bardzo często. Z dodatkiem świeżych owoców smakują najlepiej :)
OdpowiedzUsuńZgadza się
Usuń