· 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
· szczypta soli
· 2 jajka
· 300 ml mleka lub pół na pół z wodą
· 30 g oleju roślinnego lub roztopionego masła
· 1 wędzona makrela
· 1 cebula
· sól, pieprz, ulubione zioła, koper i natka pietruszki
· pieprz 3 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, jajka oraz mleko. Zmiksować lub wymieszać na gładkie ciasto, następnie dodać olej lub roztopione masło i jeszcze raz zmiksować. Rozgrzać dobrze patelnię. Wylać niewielką porcję ciasta, rozprowadzić je po powierzchni patelni i smażyć do zrumienienia, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Jeśli ciasto ciężko rozprowadza się po patelni można dodać więcej wody i zmiksować.
Makrelę obrać z kości i rozdrabnić a cebulę pokroić w kostkę. Dodać jajka pokrojone w kostkę, posiekany koper i natkę oraz śmietanę i przecier. Doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
Lubię takie połączenia...mniam :)
OdpowiedzUsuńMy również
UsuńJak już to robimy naleśniki na słodko ale taka wersja też jest super :)
OdpowiedzUsuńZawsze to coś innego :-)
Usuń