Naleśniki pełnoziarniste z makrelą

Składniki:
·         100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·         szczypta soli
·         2 jajka
·         300 ml mleka lub pół na pół z wodą
·         30 g oleju roślinnego lub roztopionego masła
·         1 wędzona makrela 
·         1 cebula
·         sól, pieprz, ulubione zioła, koper i natka pietruszki 
·         pieprz 3 jajka ugotowane na twardo 
·     3 łyżki smietany i łyżka przecieru pomidorowego 


Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, jajka oraz mleko. Zmiksować lub wymieszać na gładkie ciasto, następnie dodać olej lub roztopione masło i jeszcze raz zmiksować. Rozgrzać dobrze patelnię. Wylać niewielką porcję ciasta, rozprowadzić je po powierzchni patelni i smażyć do zrumienienia, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Jeśli ciasto ciężko rozprowadza się po patelni można dodać więcej wody i zmiksować.
Makrelę obrać z kości i rozdrabnić a cebulę pokroić w kostkę. Dodać jajka pokrojone w kostkę, posiekany koper i natkę oraz śmietanę i przecier. Doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
Farsz nakładać na naleśnik i zwijać. Podsmażyć na rumiano.


Komentarze

Prześlij komentarz