· 200 g mąki pszennej
· szczypta soli
· 2 jajka
· 300 ml mleka lub pół na pół z wodą
· 1 brokuł
· 2 ząbki czosnku
· pieprz i sól
Przygotowanie:
Brokuł umyć i podzielić na różyczki. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, pieprz, ulubione zioła, czosnek, jajka oraz mleko. Zmiksować lub wymieszać na gładkie gęste ciasto. Można dodać płatki. Rozgrzać dobrze garnek z olejem. Różyczki zanurzyć w cieście aby całe sów nim pokryła. Wrzucać na rozgrzany głęboki tłuszcz. Smażyć na rumiano. Wyciągnąć na ręcznik papierowy do odłączenia nadmiaru tłuszczu.
Najlepiej smakują z sosem np. czosnkowym.
Najlepiej smakują z sosem np. czosnkowym.
Tak podane brokuły ( bo nie każdy je lubi) smakowałyby wszystkim :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak jest
Usuń