Chrupiące brokuły

Składniki:
·         200 g mąki pszennej 
·         szczypta soli
·         2 jajka
·         300 ml mleka lub pół na pół z wodą
·         1 brokuł 
·         2 ząbki czosnku 
·         pieprz i sól 
·         ulubione zioła
       olej

Przygotowanie:
Brokuł umyć i podzielić na różyczki. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, pieprz, ulubione zioła, czosnek, jajka oraz mleko. Zmiksować lub wymieszać na gładkie gęste ciasto. Można dodać płatki. Rozgrzać dobrze garnek z olejem. Różyczki zanurzyć w cieście aby całe sów nim pokryła. Wrzucać na rozgrzany głęboki tłuszcz. Smażyć na rumiano. Wyciągnąć na ręcznik papierowy do odłączenia nadmiaru tłuszczu. 
Najlepiej smakują z sosem np. czosnkowym. 

Komentarze

Prześlij komentarz