Składniki:
·
mąka pszenna 2 szkl
·
cukier puder 1/4 szkl
·
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
·
masło 200 g
·
1 jajko
·
rabarbar 4 lodyżki
·
truskawki ok 20 szt
·
cukier 4 łyżki
·
cukier puder do posypania
Na stolicę wysypujemy mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia dodajemy cukier puder, posiekane masło i jajko.
Zagniatamy kruche ciasto, i wkładamy je na ok 30 minut do lodówki. Po tym
czasie ciasto dzielimy na 2 części, jedna mniejsza druga większa. Jedną ,
większą część ciasta wykładamy na wysmarowaną masłem formę do tarty. Na ciasto
wykładamy podsmażony rabarbar i truskawki przekrojone na pół. Z drugiej części
ciasta wycinamy paski oraz kwiatki i ozdabiamy nimi ciasto. Ciasto pieczemy 40
min w 180C. Tartę po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Wspaniały pomysł z rabarbarem
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuń