Tarta z rabarbarem i truskawkami

Składniki:
·         mąka pszenna 2 szkl
·         cukier puder 1/4 szkl
·         proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
·         masło 200 g
·         1 jajko
·         rabarbar 4 lodyżki
·         truskawki ok 20 szt
·         cukier 4 łyżki
·         cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Rabarbar myjemy, kroimy na ok 2 cm kawałki i podsmażamy z cukrem.
Na stolicę wysypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia dodajemy cukier puder, posiekane masło i jajko. Zagniatamy kruche ciasto, i wkładamy je na ok 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części, jedna mniejsza druga większa. Jedną , większą część ciasta wykładamy na wysmarowaną masłem formę do tarty. Na ciasto wykładamy podsmażony rabarbar i truskawki przekrojone na pół. Z drugiej części ciasta wycinamy paski oraz kwiatki i ozdabiamy nimi ciasto. Ciasto pieczemy 40 min w 180C. Tartę po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Prześlij komentarz