Tarta sernikowa z jogurtów greckich

Składniki:
Składniki na tartę:
·         300 g mąki pszennej
·         150 g masła
·         ¼ szkl cukru pudru
·         1 jajko
·         kieliszek wody
Składniki na masę z jogurtów:
·         2 jogurty greckie 400 g
·         2 budynie  śmietankowe
·         ¼ szkl cukru pudru
·         3 jajka
·         łyżeczka proszku do pieczenia
·         3 garście migdałów
·         ok 200 g czereśni wydrylowanych
·         1 łyżka mąki
Przygotowanie:
Na stolicę wysypujemy przesianą mąkę dodajemy cukier puder, posiekane masło, wodę i jajko. Zagniatamy kruche ciasto, i wkładamy je na ok 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części, jedna mniejsza druga  sporo większa. Jedną, większą część ciasta wykładamy na wysmarowaną masłem formę do tarty.
Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy jogurty. Następnie małymi porcjami dodajemy budynie i proszek do pieczenia. Miksujemy na gładka masę. Migdały rozdrabniamy i dodajemy do masy. Z białek ubijamy pianę, którą delikatnie dodajemy do masy. Czereśnie obtaczany w mące i również dodajemy do masy, delikatnie mieszając. Masę wylewamy na ciasto.
Z drugiej części ciasta wycinamy gwiazdki i ozdabiamy nimi ciasto. Ciasto pieczemy 40 min w 180C. Tartę po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Prześlij komentarz