Sałatka z roszponką i rukolą



Składniki:
·         250 g rukoli
·         czerwona papryka
·         3 pomidory
·         250 g sera limburskiego
·         1 cebula czerwona
·         2 garści prażonego sezamu
·         2 garści prażonych pestek słonecznika
Sos
·         4 łyżki oliwy 
·         1 łyżka soku z cytryny lub 2 łyżeczki octu jabłkowego 
·         szczypta soli 
·         szczypta świeżo zmielonego pieprzu
·         1 łyżeczka bazyli, 3 ząbki czosnku 
Przygotowanie:
Rukolę i roszponkę umyć i osuszyć. Dodać pokrojone na pół pomidory, ser i paprykę pokrojone w kostkę. Cebulę pokroić w plastry. Dodać oliwki, sezam i pestki słonecznika. Dokładnie wymieszać.
Wszystkie składniki do sosu wymieszać i polać sałatkę.

Komentarze