Składniki:
Na tortownicę 25 cm
Kruche ciasto:
·
2 szklanki mąki pszennej
·
pół łyżeczki proszku do pieczenia
·
szczypta soli
·
1 jajko
·
2/3 szklanka cukru
·
160 g masła, zimnego i
pokrojonego w kostkę
·
2 - 3 łyżki zimnej wody
·
700 g twarogu tłustego lub
półtłustego, zmielonego trzykrotnie
·
250 g śmietany 30 %
·
3 duże jajka
·
budyń śmietankowy
·
3/4 szklanki drobnego cukru
·
200 g czereśni wydrylowanych
·
100 g karmelu
·
biszkopty
Mus czereśniowy:
·
300 g czereśni
·
¼ szklanki cukru
·
Galaretka krystaliczna
Przygotowanie:
Kruchy spód: Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić do momentu kiedy ciasto będzie w miarę elastyczne. Wyrobione owinąć w folię i schłodzić ok 30 min. Po tym czasie rozwałkować ciasto. Następnie tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciastem, spód i boki do połowy.
Kruchy spód: Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić do momentu kiedy ciasto będzie w miarę elastyczne. Wyrobione owinąć w folię i schłodzić ok 30 min. Po tym czasie rozwałkować ciasto. Następnie tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciastem, spód i boki do połowy.
Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w
temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić wszystkie składniki oprócz czereśni,
biszkoptów i karmelu oraz śmietany. Zmiksować do połączenia składników, nie
miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Śmietanę
ubić i dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Masę podzielić na dwie części, do
jednej dodać czereśnie obtoczone w mące, a do drugiej karmel. Na kruchy spód
wyłożyć masę serową z czereśniami, na to warstwę biszkoptów, a następnie masę z
karmelem. Piec w temperaturze 175ºC przez około 130 minut lub dłużej, do
wypieczenia sernika i zarumienienia wierzchu. Przestudzić w stygnącym
piekarniku.
Mus czereśniowy: Czereśnie
zmiksować razem z cukrem. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i gdy
przestygnie dodać do musu. Wyłożyć na ostygnięty sernik, a na wierzch ułożyć
czereśnie. Odstawić do zastygnięcia.
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńKarmel czyli masa krówkowa?
OdpowiedzUsuńNie, karmel własnoręcznie zrobiony.
UsuńWygląda przepysznie. Uwielbiam takie letnie wypieki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńPięknie wygląda, wspaniałe ciasto na upalny weekend :)
OdpowiedzUsuńDzięki
UsuńSuper ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńTen sernik to musi być totalna miazga <3
OdpowiedzUsuńPowiem, że w smaku obłędny
UsuńI super serniczek, jak z cukierni :)
OdpowiedzUsuńPiękne dzięki
Usuń