Delikatny sernik śmietanowo - karmelowy z czereśniami


Składniki:
Na tortownicę 25 cm
Kruche ciasto:
·         2 szklanki mąki pszennej
·         pół łyżeczki proszku do pieczenia
·         szczypta soli
·         1 jajko
·         2/3 szklanka cukru
·         160 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
·         2 - 3 łyżki zimnej wody
Masa serowa:
·         700 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
·         250 g śmietany 30 %
·         3 duże jajka
·         budyń śmietankowy
·         3/4 szklanki drobnego cukru
·         200 g czereśni wydrylowanych
·         100 g karmelu
·         biszkopty
Mus czereśniowy:
·         300 g czereśni
·         ¼ szklanki cukru
·         Galaretka krystaliczna
Przygotowanie:
Kruchy spód: Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić do momentu kiedy ciasto będzie w miarę elastyczne. Wyrobione owinąć w folię i schłodzić ok 30 min. Po tym czasie rozwałkować ciasto. Następnie tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciastem, spód i boki do połowy.
Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić wszystkie składniki oprócz czereśni, biszkoptów i karmelu oraz śmietany. Zmiksować do połączenia składników, nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Śmietanę ubić i dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać czereśnie obtoczone w mące, a do drugiej karmel. Na kruchy spód wyłożyć masę serową z czereśniami, na to warstwę biszkoptów, a następnie masę z karmelem. Piec w temperaturze 175ºC przez około 130 minut lub dłużej, do wypieczenia sernika i zarumienienia wierzchu. Przestudzić w stygnącym piekarniku.
Mus czereśniowy: Czereśnie zmiksować razem z cukrem. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i gdy przestygnie dodać do musu. Wyłożyć na ostygnięty sernik, a na wierzch ułożyć czereśnie. Odstawić do zastygnięcia.


Komentarze

Prześlij komentarz