Zupa szczypiorowo - szczawiowa z jajecznymi kluseczkami

Składniki:
  • ok. 2 l bulionu (przygotowany tak jak rosół)
  • 250-300 g świeżego szczawiu
  • 200 g szczypioru
  • 50 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 4 żółtka
  • jajka ugotowane na twardo
  • grillowana biała kiełbasa
  •  ulubione zioła
  • 2 łyżki śmietanki
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz 
Przygotowanie:
Do bulionu wrzucić marchew i pietruszkę pokrojone w plasterki, gotować do miękkości. Szczaw opłukać i posiekać. Czosnek pokroić. W rondlu roztopić masło i poddusić na nim czosnek i szczaw. Następnie dodać do bulionu. Żółtka wymieszać ze  śmietaną i mąką. Przez sitko wlewać do zupy. zagotować. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Wsypać posiekany szczypior. Podawać z jajkiem na twardo i grillowaną kiełbasą.

Komentarze

Prześlij komentarz