Składniki:
- ok. 2 l bulionu (przygotowany tak jak rosół)
- 250-300 g świeżego szczawiu
- 200 g szczypioru
- 50 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 4 żółtka
- jajka ugotowane na twardo
- grillowana biała kiełbasa
- ulubione zioła
- 2 łyżki śmietanki
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Do bulionu wrzucić marchew i pietruszkę pokrojone w plasterki, gotować do miękkości. Szczaw opłukać i posiekać. Czosnek pokroić. W rondlu roztopić masło i poddusić na nim czosnek i szczaw. Następnie dodać do bulionu. Żółtka wymieszać ze śmietaną i mąką. Przez sitko wlewać do zupy. zagotować. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Wsypać posiekany szczypior. Podawać z jajkiem na twardo i grillowaną kiełbasą.
Do bulionu wrzucić marchew i pietruszkę pokrojone w plasterki, gotować do miękkości. Szczaw opłukać i posiekać. Czosnek pokroić. W rondlu roztopić masło i poddusić na nim czosnek i szczaw. Następnie dodać do bulionu. Żółtka wymieszać ze śmietaną i mąką. Przez sitko wlewać do zupy. zagotować. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Wsypać posiekany szczypior. Podawać z jajkiem na twardo i grillowaną kiełbasą.
Mniam :) Dawno już nie jadłyśmy szczawiowej :)
OdpowiedzUsuńNa świeżym szczawiu najsmaczniejsza :-)
OdpowiedzUsuń