Sałatka z rukolą, jajkiem, mozzalrellą

Składniki:
·         250 g rukoli
·         czerwona papryka
·         3 pomidory
·         250 g sera mozzaralla
·         1 cebula czerwona
·         2 garści prażonego sezamu
·         2 garści prażonych pestek słonecznika
·         2 jajka ugotowane na twardo
Sos
·         4 łyżki oliwy extra vergine
·         1 łyżka soku z cytryny lub 2 łyżeczki octu winnego
·         szczypta soli morskiej
·         szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
·         1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie:
Rukolę umyć i osuszyć. Dodać pokrojone w większą kostkę pomidory, ser i paprykę. Cebulę pokroić w pół plastry. Jajka pokroić w ćwiartki (można drobniej). Dodać sezam i pestki słonecznika. Dokładnie wymieszać.
Wszystkie składniki do sosu wymieszać i polać sałatkę.

Komentarze

Prześlij komentarz