Postne leczo (Post Dąbrowskiej)


Składniki:
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 papryki czerwona i żółta
  • 2 małe cukinie
  • butelka passaty pomidorowej
  • kilka pieczarek (jeżeli nie jesteśmy na poście)
  • sól
  • pieprz czarny i ziołowy
  • papryka w proszku
  • bazylia
  • koper
  • natka pietruszki
  • ziele angielskie
  • liście laurowe

Przygotowanie:

W szerokim dużym garnku zagotować troszkę wody. Dodać pokrojoną w pióra cebulę i przez chwilę dusić. Papryki pokroić w kawałki i dodać do cebuli. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę lub starty ząbek czosnku. Mieszać co chwilę i podlewać wod ą aby się nie przypaliło ( można dodać łyżkę oleju jeżeli ktoś nie jest na poście). Dodać pieczarki pokrojone w większe kawałki i cukinię pokrojoną w większą kostkę. Dusić jeszcze chwilę. Wlać passatę i dokładnie wymieszać. Dodać zioła i przyprawy do smaku. Gotować ok 5 min.

Komentarze